Köpa eller hyra bostad – För- och nackdelar

Hem / Köpa eller hyra bostad

Funderar du på om du ska köpa eller hyra bostad? Då är du inte ensam! Idag är det många som står i valet och kvalet om huruvida det är bättre att köpa eller hyra bostad i Sverige. Här finns det fördelar och nackdelar med båda alternativen. Att hyra är smidigt och i många fall mycket billigare, samtidigt som du får hjälp av hyresvärden om något i bostaden skulle gå sönder. Att köpa bostad är dock en fantastisk investering och en möjlighet för dig att skapa ditt drömhem utan begränsningar. Här nedan tittar vi närmare på vilka för- och nackdelar som finns med de båda alternativen.

Fördelar med att köpa bostad

Det finns flera fördelar med att köpa bostad och därför är det också ett mycket vanligt och populärt alternativ - förutsatt att du har ekonomin för att klara av både amortering, ränta och driftkostnader till BRF:en. Till att börja med är en köpt bostad en mycket bra investering. Bostaden som du betalar för kan du inte bara nyttja hela ditt liv, utan du kan också använda den för att tjäna pengar, t.ex. i samband med en försäljning när priserna har gått upp eller för att hyra ut i andrahand.

En annan stor fördelen är friheten du får. Köper du din bostad kan du själv välja att renovera den precis så som du önskar. Du kan ändra kakel i badrum och kök, slå ut en vägg eller ta bort dörrar och bygga valv. Här är det du som bestämmer hur hemmet ska se ut. Ytterligare en fördel är du får en lägre månadskostnad ju mer du betalar i kontantinsats. När du väl betalat av lånet är det bara driftkostnader som sophämtning och elektricitet som du behöver betala.

Nackdelar med att köpa bostad

Naturligtvis finns det även nackdelar med att köpa bostad istället för att hyra och dessa är minst lika viktiga att ta hänsyn till. När du köper och äger en bostad kan du behöva räkna med en hel del oförutsedda kostnader. Vid köp av en bostad finns det ingen hyresvärd som kommer in och ersätter, hjälper och reparerar, utan här är det du som ägare som behöver stå för eventuella reparationer och service. Detta kan leda till mycket höga kostnader om det vill sig illa, t.ex. om du har fått en vattenläcka som har orsakat mögel eller fuktskador i hela bostaden.

En annan nackdel att ta hänsyn till är risken för ett lägre säljpris. I de allra flesta fall kommer du att gå i vinst när du säljer din bostad, men det finns ingen garanti. Därför är det viktigt att du är införstådd med att säljpriset kan ligga längre än inköpspriset.

Fördelar med att hyra bostad

Att hyra sin bostad är trots allt det vanligaste alternativet. Att hyra bostad passar bra för dig med en mindre stabil ekonomi eller med en lägre inkomst. En av de största fördelarna med att hyra istället för att köpa bostad är att du slipper ta hand om allt underhåll på egen hand. Skulle toaletten gå sönder, spisen sluta fungera eller golvet blivit gammalt och trasigt är det istället din hyresvärd som behöver åtgärda problemet. Du slipper också fundera på försäljning eller uthyrning om det skulle vara så att du vill flytta utomlands eller om du vill flytta från en stad till en annan.

Vill du inte byta din lägenhet med en annan privatperson kan du bara säga upp den snabbt och enkelt. Tittar vi även på hur det ser ut på kort sikt är hyreslägenheter betydligt billigare. Du behöver bara betala den hyra som står på avin varje månad och behöver varken handpenning eller stora bolån som tynger ner din ekonomi.

Nackdelar med att hyra bostad

Hyreslägenheter kommer med många fördelar, men de kommer också med nackdelar som är viktiga att veta om. När du väljer att hyra bostad får du större begränsningar i ditt hem när det kommer till renovering. Du får t.ex. inte själv bestämma hur bostaden ska se ut eller vilka väggar som ska tas bort. Sanningen är att du inte ens får bestämma vilka färger som ska användas. Målar du om i en mycket skrikig färg kan du behöva återställa detta i samband med flytt, alternativt bli skadeståndsskyldig.

En annan nackdel är att du inte investerar i något och att bostadsköerna kan vara mycket långa. Hur länge du kommer att få vänta på en bostad är svårt att säga och beror mycket på vad det är för typ av lägenhet du vill ha. Det är dock inte ovanligt att stå i bostadskön under många år innan du får ett förstahandskontrakt i eller utanför önskat område.

Köpa lägenhet för att hyra ut

Det är inte alla som vill köpa lägenhet och använda som den egna bostaden. På senare tid har det blivit allt mer vanligt att köpa lägenhet för att hyra ut. Bostadsbristen i Sverige är stor och omfattar fler områden än bara de större städerna. Att köpa för att hyra ut kan därför vara en mycket bra investering och ett sätt att tjäna pengar varje månad.

Om du ska köpa lägenhet för att hyra ut så köper du en investeringsbostad. Här är det viktigt att komma ihåg att ditt köp också inkluderar en del av föreningen och BRF:en. Därför behöver du kolla upp vilka villkor och regler som finns för andrahandsuthyrning innan du lägger kontantinsatsen. I de flesta fall brukar föreningen godkänna uthyrning i andrahand, förutsatt att det finns giltiga skäl. Skulle det vara så att du får avslag på din ansökan om att hyra ut kan du alltid överklaga till hyresnämnden.

Deklarera uthyrning av bostad

Om du väljer att hyra ut din privata bostad kan du komma att behöva betala skatt. Det innebär att du behöver deklarera uthyrning av bostad i din skattedeklaration varje år. Hur mycket du behöver skatta för uthyrningen beror bland annat på hur mycket du väljer att ta ut i hyra av hyresgästen. Hyr du dessutom ut en möblerad lägenhet att du behöva betala moms, men detta gäller endast om inredningen kan tolkas som hotellverksamhet.

För att kravet för skatt ska gäller behöver du ha hyrt ut din bostad för minst 40 000 kronor om året. Här ligger då skatten på ca 30 % av det överskott som du får. Reglerna kan dock skilja sig mycket beroende på om det är en hyresrätt, bostadsrätt eller ett småhus. Kolla alltid upp vad som gäller innan du väljer att hyra ut. Du kan även använda dig av en kalkylator på nätet som är framtagen för just uthyrning av bostäder när du ska deklarera uthyrning av bostad.