Inreda hyresrätt

Hem / Inreda hyresrätt

Att inreda en hyresrätt är precis lika roligt som att inreda en bostadsrätt, ett småhus eller en villa. Skillnaden ligger dock i vad du får göra och hur du får inreda den. När det kommer till inredningen av en hyresrätt finns det nämligen vissa regler som du behöver anpassa dig efter. Du kan till exempel behöva fundera lite extra innan du borrar upp tv:n på väggen och orsakar stora hål eller när du vill måla om barnens sovrum i riktigt klara och starka färger. Har din inredning orsakat mycket skada på bostaden kan du komma att bli betalningsskyldig i samband med en flytt. Här nedan listar vi några bra tips på hur du inreder på bästa sätt!

Sätta upp tavlor utan hål

Det finns flera sätt som du kan gå tillväga för att inreda din hyresrätt på ett sätt som passar dig och din personliga smak. Något som är mycket vanligt att vilja ha hemma är tavlor, till exempel tavlor i vardagsrummet eller för att göra sovrummet mysigare. Att orsaka många hål i väggen är dock sällan uppskattat av hyresvärden och därför kan du behöva ta till vissa knep.

Ett bra sätt att sätta upp tavlor utan hål är att skära ett kryss i tapeten, vika flikarna åt sidorna och sedan spika eller skruva i mitten. När du sen vill ta ner tavlan är det bara att limma och vika tillbaka flikarna igen. Här kan du också använda dig av tavelkrokar med självhäftande baksida. Observera att dessa krokar lämpar sig bäst för mindre och lättare tavlor som inte har en alldeles för stor och tung ram. De är också bra alternativ för dig med många bärande väggar.

Inreda hemmakontor

Vill du inreda hemmakontor i din hyresrätt ska du naturligtvis få göra det. Vilka möbler och vilken inredning du behöver i kontoret beror på hur ofta du planerar att arbeta hemifrån, samt vad det är för typ av arbete du gör och vilken utrustning som krävs. I en hyresrätt har du rätt att sätta upp hyllor och hyllsystem, samt använda både skrivbord och datorer som du själv önskar. Du hittar en mängd olika kontorsmöbler hos DPJ Workspace, ett svenskt företag som levererar stilrena och kvalitativa kontorsmöbler runtom Europa till både kontor och hem.

När du inreder hemmakontoret är det viktigt att du har ergonomin i åtanke, speciellt om du kommer att spendera många timmar på en och samma plats. Satsa gärna på en dyrare kontorsstol som kan justeras och välj ett skrivbord som är höj- och sänkbart. Naturligtvis är det också viktigt att komma ihåg förvaring- och sorteringsmöjligheter, samt bra arbetsbelysning.

Just arbetsbelysningen är något som du inte bör ta lättvindigt på. Se till att du har bra belysning i taket, samt en bra arbetslampa vid skrivbordet och mysbelysning för att sätta rätt stämning. Det sistnämnda kan göra det mer motiverande att arbeta under de mörkare månaderna och skapar dessutom ett djup i rummet.

Sekelskiftes-inredning

Att inreda i sekelskiftesstil är fullt möjligt även om du bor i en hyresrätt. Den här stilen passar bra för dig som gillar det lite äldre och som vill ha ett hem med personlig och karaktär. Den här inredningsstilen präglas av bland annat mönstrade tapeter, bröstpaneler och platsbyggda garderober. Här hittar du även robusta och maffiga kök, såväl som kakel och klinker, massiva trägolv och stuckaturer från golv till tak. Hos Sekelskifte.com kan du hitta beslag, belysning och massa andra detaljer du kan använda som inredning i en hyresrätt för att höja stämningen av din sekelskiftes-inredning.

Det lättaste sättet att inreda i sekelskifte är genom att använda inredningsdetaljer och tapeter, men kom ihåg att du kan behöver återställa tapeterna i samband med en flytt. Detta gäller för dig som har valt tapeter som är mycket färgstarka eller skrikiga, eller som har ett unikt och annorlunda mönster som sticker ut. Vill du använda dig av stuckaturer rekommenderar vi dörröverstycken, samt stuckaturer kring taklister och golv. Här kan det även vara snyggt med en takrosett över lamporna.

Ett maffigt kök är alltid att föredra i en sekelskifteslägenhet, men även med ett mindre kök kan du få till den rätt känslan. Här gäller det att arbeta med det du har och välja kakel och klinker som går hand i hand med inredningsstilen. Har du möjlighet att välja är dessutom en gasspis att rekommendera framför en induktionshäll.

Får man måla om I hyresrätt?

Det korta svaret på den frågan är ja - du har rätt att måla om i din hyresrätt. För att hyresvärden ska kunna godkänna din ommålning är det dock viktigt att den är ordentligt utförd och att du har fått ett fackmannamässigt resultat.

Det innebär att arbetet ska vara lika snyggt och bra utfört som om du hade anlitat en hantverkare för uppgiften. Skulle det vara så att din målning anses vara för slarvig kan du bli skyldig att återställa väggarna inför en flytt - oavsett om du byter lägenhet och målningen har accepterats av nästa hyresgäst. För din enkelhets skull rekommenderar vi att du använder neutrala färger och att du gör ett ordentligt förarbete. Vill du måla i en skrikigare färg kan du naturligtvis ändå göra det, men ha då betalningsskyldigheten i åtanke om du inte målar om eller tapetserar mer i framtiden.

Vad får man göra med badrum i hyresrätt?

Badrummet är kanske det rum som har flest begränsningar när det kommer till inredning och renovering av hyresrätt. Vill du göra om i ditt badrum i din hyresrätt bör du vara införstådd med vad du får och inte får göra. Här är det till exempel förbjudet att göra hål eller borra i både golv, väggar och tak, samt kakla eller måla om. Det beror helt enkelt på den ökade risken för att fuktspärren ska ta skada, något som i sin tur kan leda till fuktskador och mögel.

Skulle det vara så att du vill sätta upp något, till exempel en hylla eller spegel, är det viktigt att först prata med din hyresvärd. Du kan också använda dig av vanliga sugproppar för hyllor, för att på så sätt slippa göra hål i väggarna. Du får också använda dig av duschdraperier och byta knoppar på lådor och luckor (förutsatt att du alltid behåller original-beslagen). Dekorplast på kakel är helt acceptabelt, men kan behöva tas bort vid flytt.