Regler för hyresgäster

Hem / Regler för hyresgäster

Som hyresgäst finns det regler som du behöver anpassa dig efter. Även om du som hyresgäst med ett förstahandskontrakt har mycket som du kan bestämma över, så finns det också många delar där hyresvärden ställer krav. Det kan t.ex. handla om vad, hur och varför du kan hyresgäst kan bli vräkt från din bostad, men det kan också handla om regler för sopsortering, allmänna utrymmen och när det ska vara tyst om kvällarna - då musiken ska stängas av och barnen ska sluta springa omkring. Här nedan kan du läsa mer om några av de vanligaste reglerna för hyresgäster.

Hur mycket krävs för att bli vräkt?

Det finns flera orsaker till varför du som hyresgäst kan bli vräkt av din hyresvärd. Det kan t.ex. handla om att du struntat i att betala din hyra, eller att du har betalat den för sent alldeles för många gånger. Det kan också handla om att du betett dig på ett opassande, störande eller hotfullt sätt mot dina grannar eller mot din hyresvärd, t.ex. genom att ständigt spela hög musik på kvällen eller agera våldsamt.

Ytterligare orsaker till att du kan bli vräkt är om du använder bostaden till att bedriva en olaglig verksamhet eller att du hyr ut din bostad i andrahand utan någon tillåtelse. Att få hyra ut i andrahand kräver nämligen ett godkännande från hyresvärden eller BRF:en. Se därför till att du ansöker om ett sådant om du vill hyra ut din bostad under en längre tid.

Vad händer om jag blir vräkt?

Om du upprepade gånger har misskött dig som hyresgäst kan du bli vräkt från din bostad. Det innebär att du inte längre har rätt att bo kvar och att du snabbt kommer behöva hitta ett annat boende. Hur processen går till och hur många varningar du får beror på hur du har misskött dig och vilken hyresvärd du har.

En vräkning går vanligtvis till så att du blir kontaktad av Kronofogden som informerar om vräkningen. Vanligtvis ligger återvinningsfristen på ca tre veckor och därefter får du information om när du måste ha lämnat bostaden. Om du vägrar att flytta på vräkningsdagen, eller av annan orsak inte har lämnat bostaden, kommer Kronofogden ut och byter låset på dörren. Har du inte hunnit flytta ut dina saker kommer den att tömmas och dina egendomar kommer magasineras i maximalt tre månader. Efter tre månader kommer alla dina saker att slängas eller säljas vidare beroende på värde.

När ska det vara tyst på kvällen?

Att bo i ett flerbostadshus innebär att det ligger ett stort ansvar på dig som hyresgäst att visa hänsyn till dina grannar. När du bor i ett större hus med grannar både under, över och på sidan av din egen lägenhet finns det risk för att störa varandra, vilket även gäller dig. Du har säkerligen själv blivit störd av en granne och kanske har du till och med behövt skriva en arg lapp eller ringa på för att det ska bli tyst.

Det finns ingen lag att följa när det kommer till att dämpa sig om kvällarna, men den oskrivna regeln lyder 20:00-07:00. Du behöver naturligtvis inte tassa på tå bara för att din grannes bebis just har somnat eller för att grannen under dig jobbar nattskift. Dock är det bra att sänka musiken, undvika renoverings- och byggprojekt och överlag håller ett lägre tonläge. Tiderna kan dock variera mycket mellan olika hyresvärdar, så se efter i ditt kontrakt vad som gäller.

Förvarna vid fester och tillställningar

Spelar grannen alldeles för hög musik eller är det kanske en studentskiva som har spårat ut? Att ha fest i sin lägenhet är fullt tillåtet, men det innebär inte att grannar inte kommer att störas. Hade det däremot suttit en lapp i trapphuset innan festen ägde rum hade du troligtvis haft större förståelse, eller hur?

Att sätta upp en lapp i trapphuset och förvarna för fest eller andra tillställningar är ett mycket enkelt sätt att visa hänsyn. Det innebär inte att grannar inte kommer att klaga eller be dig sänka ljudet, men genom att förvarna har du åtminstone gett information om att ljudnivån kan komma att bli lite högre och lite längre in på kvällen. En lapp är dock ingen ursäkt för att störa grannarna natten lång, utan här gäller det fortfarande att visa hänsyn för att slippa besök av störningsjouren. Se till att du sätter upp lappen i god tid och att du lämnar ut ditt telefonnummer om någon granne skulle behöva höra av sig, så slipper du också oväntat besök.

Trygghet med Hyresgästföreningen

Hyresgästföreningen är en förening som de allra flesta känner till. Företaget fokuserar på att stötta hyresgäster och säkerställa att inga hyresvärdar sätter för höga hyror, eftersom alla ska ha möjlighet att bo med ett förstahandskontrakt. Hyresgästföreningen är i sig ingen bostadskö eller en plats där du kan hitta lediga lägenheter. Däremot kan du använda dig av sajten i samband med att du letar bostad, till exempel för att få goda råd och bra vägledning på vägen.

På sajten kan du bland annat hitta alla bostadsköer som finns i ditt valda område, till exempel Stockholm, Göteborg, Luleå och Örebro. När du har hittat en lägenhet som passar dig är Hyresgästföreningen dock något du bör bli medlem i. Föreningen hjälper dig inte bara att förhandla din hyra, utan finns också där om du hamnar i en tvist med din hyresvärd eller om du behöver juridisk rådgivning.