Vanliga begrepp

conceptwordsNedan kommer vanliga begrepp inom världen av hyresrätter:

Hyresnämnden – De hjälper till och medlar i tvister som rör just bostäder. En väldigt vanlig fråga de får är om hyresgästen har rätten att hyra ut sin lägenhet i andra hand. Ärendet kan komma att gå så långt som till nämnden.

Besiktning – Detta genomförs både när hyresgästen flyttar in och när denne flyttar ut. En besiktning innebär en undersökning av lägenhetens allmänna skick så att man ser till att den lämnas i samma skick som hyresgästen fick den i. Hittas några brister ska hyresgästen betala för dem innan (eller strax efter) denne flyttar ut från lägenheten. Detta förstås om hyresgästen eller någon denne känner orsakat skadan.

Bostadskö – Såsom det låter, du ställer dig i en elektronisk kö för en viss hyresmäklare och får en poäng per dag. Ju fler dagar du står i kö, desto fler poäng får du. När en ledig lägenhet läggs ut på hemsidan får personen som har flest poäng och som ansöker om lägenheten flytta in. Detta just för att denne väntat längst och därmed är mest berättigad att få lägenheten denne ansökt om.

Hyreskontrakt – Kontraktet du som hyresgäst skriver på i samband med att du flyttar in i lägenheten. Kontraktet innehåller allting du behöver veta om lägenheten och om vilka regler som gäller.

Andrahandskontrakt – Att hyra ut sin lägenhet i andra hand innebär att man räknas själv som hyresvärd medan den som hyr lägenhet blir hyresgästen. Den som då hyr i andra hand har då inget förhållande till fastighetsägaren utan all kontakt ska ske med den som hyr ut lägenheten i andra hand. Har man till exempel en inneboende innebär det inte samma sak som att hyra ut i andra hand då man delar samma lägenhet.

Kvm – Förkortning för kvadratmeter

Enl. Ök – Enligt överenskommelse

R.o.k – Rum och kök

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*