Köpa eller hyra bostad?

De är många människor som funderar på att köpa eller hyra sin bostad. Vad är egentligen smartast för stunden och i ett längre perspektiv. De är några saker vi försöker reda ut i detta inlägg.

Att köpa eller hyra en bostad är relativt enkelt i många småstäder. Men i större städer som Stockholm, Malmö och Göteborg är de betydligt svårare att både hyra och köpa sin bostad. Att få tag i ett förstahands kontrakt direkt man flyttar till staden är bara att glömma. Att bo själv i en lägenhet i andra hand är inte heller en optimal lösning. I och med att så många människor vill bo i dessa stora städer och de råder i praktiken fri prissättning gör de mycket dyrt. Att bo i en tvåa på 50 kvadrat i stan kan kosta upp till 30 000 kr för en månad. De är fantasi summor för de flesta människor. Om man mot förmodan har råd med detta så är de att kasta pengar i sjön.

Köpa sin bostad

Vi rekommenderar aldrig att hyra en bostad i andra hand eller ännu värre, i tredje, fjärde hand. De är både dyrt och de blir en osäker vardag. Att köpa sin bostad kan vara ett bra alternativ till att hyra sin bostad. Om man köper en bostad för en relativt standard summa, 2 miljoner. Med en hyra på 3000 kr i månaden kommer man ha utgifter på ca 9000 kr i månaden. Men av dessa 9000 får man tillbaka mycket. En stor del av kostnaden är ränta. Ränta får man tillbaka 30% av i deklarationen. Amortering är ingen kostnad utan bara en utgift, ett obligatoriskt sparande.

Ett problem kan vara att få ihop till en kontantinsats. För att få köpa en bostad på 2 miljoner kräver banken att du ska ha 20% i kontantinsats. De betyder att du ska ha 400 000 kr på kontot. köpa-bostad