Finansiering av bostad

WeCanHelpAtt betala hyran av sin bostad varje månad är extremt viktigt – detta för att du ska kunna fortsätta bo och leva där. Innan du väljer en lägenhet ska du se till att du kan betala hyran för den, så att du inte hamnar i knipa på grund av det.

Hyror på lägenheter varierar mycket beroende på boyta, antal rum, antal badrum, om det finns balkong eller inte, vilka vitvaror som ingår samt hur centralt lägenheten befinner sig. Till och med staden lägenheten befinner sig i har en inverkan på den slutgiltiga hyran. Till exempel kostar en etta mer i Stockholm än vad den gör i Jönköping – detta för att Stockholm är Sveriges huvudstad och en attraktiv stad för jobb- och shoppingliv med hög storstadspuls.

Om du till exempel är student och har svårt med att betala hyran för lägenheten kan du, om du har möjlighet, hyra lägenheten i någon närståendes namn, medan du själv bor i lägenheten. Då kan personen vars namn står i kontraktet hjälpa dig betala hyran.

Har du det extra tufft någon månad med hyran finns det en möjlighet att din hyresvärd är förstående och godkänner en mindre betalning än den vanliga summan av hyran för just den månaden, så länge du betalar resterande beloppet plus den nya hyresavgiften månaden efter. Detta är dock inte garanterat och det är olika från hyresvärd till hyresvärd.

Ska du däremot inte hyra utan köpa en lägenhet kan du ta ett bolån som du betalar lägenheten med, och betalar sedan tillbaka pengarna månadsvis till din bank. Dock ska du ha ett startkapital för lånet. När du tar ett bolån kan du betala av lägenheten direkt tillsammans med ditt startkapital och lägenheten är din officiellt och på papper, men även “inofficiellt” när du betalat av lånet. Man lägger upp en smidig betalningsplan hos sin bank, där man från början får se vad den totala summan kommer att bli med ränta inräknat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*