Att tänka på innan du hyr en bostad

11217841 - house for rent

Innan du bestämmer dig för vilken lägenhet du vill ha, finns det några saker som är bra att tänka på.

Hur mycket är du villig att betala för din lägenhet i hyra?

Hyrorna varierar stort beroende på vart du vill bo och hur stort du till bo, men det gäller att vara realistisk. Idag ligger hyrorna för lägenheter ganska högt och det är svårt att hitta till exempel en etta för under 3000 kronor. Det är inte ovanligt att en trea ligger på 10.000 kronor men en fyra kan ligga på 7000 kronor. Allting beror på vart i staden du vill bo och vad som ska ingå.

Om det inte finns lägenheter i prisklasser som du har tänkt dig kanske du kan leta i grannstaden, alternativt tänka dig att betala lite mer om möjligt. Det är sällan möjligt att pruta hyran om du inte hyr privat och inte av en hyresmäklare.

OBS! Hyror för lägenheter höjs årligen – detta kan vara av olika orsaker, såsom för att bekosta nya vitvaror i lägenheten, renovering, eller att värdet på bostaden helt enkelt höjs. Du ska dock informeras om varje höjning innan den träder i kraft och även informeras om vad den nya hyran kommer att ligga på.

Vad ska ingå i lägenheten?

Det finns idag både möblerade och omöblerade lägenheter. Vill du köpa egna möbler så gör du bäst i att hyra en omöblerad för att slippa den extra hyreskostnaden för inredningen.

Om du vill ha diskmaskin/tvättmaskin och det inte ingår går det att köpa själv. Detta är dock en stor utgift så ta reda på om detta ingår först.

Vad ska du ha lägenheten till?

Ska du bo ensam i lägenheten, eller med någon annan? Tänker du bilda en familj, eller kanske köpa en hund? Det gäller att tänka någorlunda långsiktigt innan du bestämmer dig för vilken lägenhet du vill ha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*