Att hyra en bostad i Sverige är en omvälvande och spännande upplevelse, oavsett om man gör det första gången eller femte gången, ensam eller med sällskap, i en ny stad eller i samma stad man bodde innan. Det är trots allt platsen man lever i och formar efter eget tycke, platsen man återvänder till varje dag efter dagens arbete, den trygga hamn där man kan slappna av efter en lång dag. Boendet är ett förhoppningsvis ett långsiktigt livsval man gör, och därför är det så viktigt att man vet med sig att man väljer rätt!

I varje stad i Sverige finns det många olika sorters lägenheter att välja mellan, vissa anpassade för studenter och sambos som inte behöver mycket plats och andra för små som stora barnfamiljer. I den ena lägenheten är det tillåtet att inneha hund medan det kanske inte är det i den andra. Det finns många saker man ska hålla reda på, samt ta reda på på egen hand innan man flyttar till en ny hyreslägenhet.

Vad innebär besiktning av en lägenhet? Varför höjs hyrorna årligen? Hur kan man betala för en lägenhet om man inte har tillräckligt stor inkomst själv (speciellt om man flyttar hemifrån vid ung ålder)? Var ska man leta efter lägenhet? Vad innebär en bostadskö och varför är de så vanliga idag? Vilka krav ställer hyresvärdarna på hyresgästen vid inflytt, och hur avgör de om man får hyra lägenheten eller inte?

Detta och mycket annat ska du få svar på på denna sida.